Velkommen til vår FAQ-side!

Her har vi samlet svar på noen av de vanligste spørsmålene vi mottar fra våre kunder.

Vi håper å gi deg svarene du trenger her. Hvis du ikke finner det du leter etter, ikke nøl med å ta kontakt med oss direkte. 

Vi er her for å hjelpe deg!

 

Kontakt oss

Plexiglass og akryl er det samme, men merkenavnet PLEXIGLAS® har vokst seg så sterkt at mange kaller akrylplast eller plastplater for plexiglass. Merkenavnet PLEXIGLAS® tilhører den tyske produsenten Röhm. Det er laget av akryl (Polymethylmetakrylat-PMMA) og er et av de mest raffinerte oljebaserte produkter som finnes. Som en av de mest tilpasningsdyktige plastene i verden, er PLEXIGLAS® alltid etterspurt når det stilles høye krav til et materiale.

Plexiglass har mange bruksområder på grunn av sin gjennomsiktighet, holdbarhet og letthet.

Derfor er PLEXIGLAS® materialet vi benytter i de fleste av våre produkter, nettopp fordi kvaliteten er upåklagelig

Sjekk også bloggen vår "Visste du dette om plexiglass"

På overflaten kan det virke som en motsetning, men la oss presentere deg for PLEXIGLAS® - et materiale som endrer spillereglene og bringer bærekraft inn i plastverdenen. La oss utforske hvorfor PLEXIGLAS® er det ressursbesparende valget for i dag og fremtiden, uten å ofre miljøvennlighet.

Se mer om plexiglass og bærekraft i bloggen vår

PLEXIGLAS® er 52% lettere enn vanlig glass ved samme størrelse og tykkelse. Dette gir en fordel for eksempel når det gjelder produkter som skal flyttes på eller monteres, som display, monter, talerstoler, skjerming til veranda osv.
Egenvekten på PLEXIGLAS® er 1,2, mens egenvekten på glass er 2,6.

 

PLEXIGLAS® har en fantastisk optisk klarhet og har ca. 5% mer lysgjennomføring enn vanlig glass.
Materialet er fritt for optisk forvrenging og du slipper det grønne skjæret vi ofte ser i glass..
PLEXIGLAS® har en gjennomsiktighet på ca. 92%, mens vanlig glass har 87%.

Plexiglass har gode lystransmisjonsegenskaper, noe som betyr t det lar lyset passere gjennom. Dette er gunstig for bl.a. utstillinger som krever belysning og vår det er viktig med synlighet for å fremheve detaljer.

Alle produkter av plexiglass produsert hos Plexon, kan retineres Plexon for resirkulering. Ta kontakt med oss for avtale.  

 

PLEXIGLAS® er godkjent for produksjon til bruk i næringsmiddel- og medisinsk industri.

PLEXIGLAS® er 7-8 ganger mer slagfast enn glass? Materialet er svært motstandsdyktig mot støt, slag og brudd og egner seg derfor godt til bruk i utsatte områder.  

Plexiglass leveres i tykkelser fra 1,5 til 80mm. Plexon lagerfører plexiglass i tykkelser fra 2 til 80mm. 

PLEXIGLAS® har 30 års garanti mot solbleking/guling og krakelering, også utendørs. Produktet inneholder naturlig UV-beskyttelse og er ekstremt slitesterkt og værbestandig.

Materialet tåler temperaturer så lave som minus 40 grader Celsius, og selv den sterkeste sommervarmen skader ikke materialet.

 

Skal du bore hull i PLEXIGLAS® plater anbefaler vi at du klemmer fast en plexiplate under den platen du skal bore i. Bruk tvinger til å feste platene sammen.

Før du begynner er det viktig å måle opp og merke av nøyaktig hvor du ønsker å bore.

La beskyttelses folien sitte på platen under boringen.
Viktig at platene sitter godt fast før man starter å bore.
Bruk metall bor.

Pass på at platen ikke blir for varm, bruk evt. vann avkjøling ved behov. Dette gjelder spesielt tykke materialer.

Dersom du følger denne prosedyren unngår du at platen sprekker mens boret går igjennom platen.

For optimal beskyttelse mot riper under transport og lagring, er plexiglass platene normalt maskerte på begge sider med selvklebende film/ beskyttelsesfolie.

Også under bearbeidingen av akryl platene, bør filmen forbli på plass -for de fleste prosesser - dette for ikke å skade materialet.

Tips og triks for håndtering av beskyttelsesfolien:

  • Er du usikker på om det er beskyttelsesfolien på plate, skrap forsiktig på overflaten med neglen.
    Små riper vil bli synlig på folien, men vil ikke ødelegge overflaten.
  • Pass på å ikke skade materialet med skarpe gjenstander.
  • Hvis de lagrede platene utsettes for store temperatur svingninger eller store vær- og miljø endringer, må filmen fjernes innen fire uker. Hvis ikke, er det en risiko for at polyetylenfilmen blir sprø eller fester seg sterkere til platen.
  • Ikke la beskyttelsesfolien sitte på for lenge, da det kan den bli vanskelig å fjerne. Filmen fjernes best direkte etter bearbeiding.
  • Hvis beskyttelsesfolien ikke løsner lett fra materialet, kan du bruke en hårtørrer el. Men vær forsiktig så det ikke blir for varmt, da kan materialet vri seg.

Plexiglass liker ikke alkoholholdige eller syrebaserte rengjøringsmidler. Bruk av dette kan føre til at materialet kan krakelere, mattes og ripes raskere. Det er viktig at plexiglasset ikke er helt tørt når det skal rengjøres, kan med fordel fuktes litt for å unngå riper. Bruk en myk klut.

Plexiglass  er enkelt å forme og tilpasse, noe som gir utallige muligheter for kreative løsninger. Plexiglass kan bearbeides på flere måter, avhengig av ønsket resultat og tilgjengelig utstyr.
Her er noen vanlige metoder for bearbeiding av plexiglass:

Kutting: Plexiglass kan kuttes ved hjelp av verktøy som en sag, en laserkutter, en roterende verktøyskutter eller en CNC-fres. Det er viktig å bruke riktig sagblad eller kutter for å unngå sprekker i materialet.
Hos Plexon kan vi tilby en av markedets mest avanserte CNC freser.

Boring: Plexiglass kan bores ved hjelp av en drill med et bor som er egnet for plast. Det er viktig å bruke lav hastighet og jevnt trykk for å unngå sprekker eller skade på materialet.

Saging: Hvis du trenger å lage buede eller komplekse former, kan du bruke en båndsag eller en stikksag med et blad som er egnet for plast.

Polering: Etter kutting eller forming kan kantene på plexiglasset poleres for å gi dem en jevn, glatt finish. Dette kan gjøres ved å bruke sandpapir med forskjellige kornstørrelser, etterfulgt av en poleringssammensetning. Plexon tilbyr – foruten polering – også matt slipte kanter. Dette gir en spennende effekt.

Liming: Plexiglass kan limes sammen ved hjelp av spesiallim som er egnet for plast. Det er viktig å følge produsentens instruksjoner nøye for å sikre et solid og holdbart resultat. Det er også viktig at limet får tid til å hedres skikkelig før produktet tas i bruk.

Varmebøyning: Plexiglass kan formes ved hjelp av varme. Dette kan gjøres ved å bruke en varmeovn eller en varmepistol til å varme opp materialet til det blir mykt og deretter bøye det i ønsket form. Det er viktig å være forsiktig med varmebehandling for å unngå overoppheting eller deformasjon av materialet.

SPESIALKUNNSKAP

Plexon er en bransjespesialist med snart 30 års erfaring innen spesialproduksjon med Plexiglas® og LED. Plexon er størst i Norge på dette området. Vi har utviklet og produsert utallige løsninger for kunder.
Ta en kikk på prosjektene våre her på vår nettside, og du vil se mange spennende løsninger for ulike bruksområder tilpasset ulike markedssegment.

INNOVATIVE & NYSKAPENDE LØSNINGER

Utfordringer er til for å løses. Vi har innovative, praktiske og elegante løsninger for dine behov, alternativt finner vi nye løsninger sammen med deg. Kompetansehuset Plexon er med deg fra ide til ferdig produkt. Våre medarbeidere har lang erfaring og kunnskap om materialer og hvilke muligheter som finnes.

PERSONLIG SERVICE & LOKAL PRODUKSJON

Plexon er et miljøvennlig selskap med et sterkt kundefokus. Vi er serviceinnstilt og pro-aktive, og holder det vi lover. Vi produserer på Nøtterøy i Vestfold og tilbyr korte transportveier i Norge.